<div style='color: #000;'>Welkom bij</div><div style='color: #d9782d;'>Voedselbank</div><div style='color: #d9782d;'>Zwartewaterland</div> <div style='color: #000;'>85.000 klanten </div><div style='color: #d9782d;'>aangewezen op noodhulp</div><div style='color: #d9782d;'>voedselbanken</div> <div style='color: #000;'>Minder dan 0,5 % van verspild voedsel</div><div style='color: #d9782d;'>bereikt ons</div> <a href='http://voedselbankennederland.nl/nl/voedselveiligheid.html'><div style='color: #000;'>Voedselveiligheid</div><div style='color: #d9782d;'>speerpunt</div><div style='color: #d9782d;'>in strategie</div></a> <a href='http://voedselbankennederland.nl/nl/ideale-boodschappenlijst.html'><div style='color: #000;'>Verse groenten erg gewild</div><div style='color: #d9782d;'>bij de voedselbanken</div></a> <div style='color: #000;'>Ambassadeur René Froger</div><div style='color: #d9782d;'>helpt in strijd tegen armoede</div> <div style='color: #000;'>8300 vrijwilligers</div><div style='color: #d9782d;'>stellen wekelijks</div><div style='color: #d9782d;'>pakketten samen</div> <div style='color: #000;'>Postcode Loterij steunt </div><div style='color: #d9782d;'>de voedselbanken</div>

Gedurende ruim anderhalf jaar worden er iedere twee weken voedselpakketten uitgereikt aan mensen die financieel de eindjes (bijna) niet meer aan elkaar kunnen knopen. Dit gebeurde tot voor kort onder verantwoordelijkheid van het Diaconaal Platform Zwartewaterland, een samenwerkingsverband van de diaconieën van de kerken uit Zwartewaterland. 

Omdat het wenselijk was om de organisatie een formele status te geven, maar ook om een goede aansluiting met Voedselbank Nederland te hebben,
is door het Diaconaal Platform Zwartewaterland besloten om de organisatie van de voedselbank in een aparte stichting onder te brengen.

Vrijdag 21 maart hebben de bestuursleden van de stichting, bij notaris Slangen van Elan Notarissen in Zwartsluis, de statuten ondertekend. Hiermee is de oprichting van de Stichting Voedselbank Zwartewaterland bekrachtigd en is de verantwoordelijkheid van het Diaconaal Platform Zwartewaterland overgedragen aan de nieuwe stichting. 

De activiteiten van de voedselbank zijn nu ook losgekoppeld van de kerken, wat overigens niet betekent dat er veel veranderd. Het is de zelfde club van vrijwilligers die het zo belangrijke werk uitvoert.

Binnen het Diaconaal Platform Zwartewaterland is er volledige instemming met deze verandering. De kerken hebben aangegeven nauw betrokken te willen blijven en een belangrijke ondersteunende rol te willen blijven spelen.

Elke 2 weken zal er een voedselpakket worden verstrekt aan die personen of gezinnen die op grond van hun financiële situatie hiervoor in aanmerking komen. De landelijk verstrekte richtlijnen van Voedselbank Nederland zijn daarbij leidend. Eventuele aanmelding kan via maatschappelijk werk 'de Kern' die, samen met een lid van het bestuur, de intake en beoordeling voor zijn rekening neemt.